Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΜΠΥΡΑ ΣΤΟ BAMBERG

Βρίσκομαι στο Bamberg, κάπως ξαφνικά και απρογραμμάτιστα. Πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη βρίσκω την πόλη στολισμένη για τα καλά να περιμένει τα Χριστούγεννα. Όπως και όλη η Βαυαρία.
 


Klein-Venedig (Little Venice). Άλλη μία Μικρή Βενετία. Πόσες υπάρχουν άραγε διασπαρμένες στον κόσμο? Φέτος (ξανα)είδα τη δική μας της Μυκόνου (κουτσαίνοντας από ένα διάστρεμμα και με διάθεση να φουντάρω στα νερά), της Santa Monica στο Los Angeles (καθοδόν για την απομυθοποίηση αυτής της χαζής πόλης) και αυτή του Bamberg. Η τελευταία νομίζω ότι ήταν η καλύτερη προσομοίωση. Τα ξύλινα σπίτια των ψαράδων κατά μήκος της μιας πλευράς του ποταμού Regnitz χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα.



Η πόλη περικυκλώνεται από τον ποταμό. Ούτως ή άλλως αυτός θα εκβάλλει σε 3 χλμ. στον μεγαλύτερο Main. Διαβαίνω τις γέφυρες και νιώθω ότι ζω στο μεσαίωνα. Από πρακτικής απόψεως θα ήταν ευχής έργον να ζούσα τότε για να με αρπάξει ένας ορμητικός καβαλλάρης και να γλυτώσετε μια για πάντα...



Η πόλη βρίσκεται 63 χλμ. βόρεια της Νυρεμβέργης και απέχει λιγότερο από δυο ώρες με το τρένο από το Μόναχο. Δε συγκεντρώνει τις ορδές των τουριστών που πλημμυρίζουν τη Βαυαρία και γι αυτό είναι πιο ήσυχη να την απολαύσεις.



Το κρύο ήταν κάτι παραπάνω από τσουχτερό. Ο άνεμος σφύριζε στα αυτιά μας, οι μύτες μας ήταν έτοιμες να αποκολληθούν και να πέσουν. Αλλά ήταν ωραία...


Εντυπωσιακή η Παλιά Πόλη, άριστα διατηρημένη. Δικαίως αποτελεί το μέρος Μνημείο Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Αν δεν ήταν τα αυτοκίνητα, ώρες ώρες θα μπορούσες να πεις ότι είσαι πίσω... πολύ πίσω στο χρόνο...



Βιαστικοί ποδηλάτες και πεζοί κατευθύνονται στη χριστουγεννιάτικη μεσαιωνική αγορά που είναι στημένη σε μια γωνιά της Παλιάς Πόλης. Περίεργο θέαμα αν δεν το ΄χεις ξαναδεί. Πάγκοι με διάφορα φυσικά προιόντα και πωλητές ντυμένοι με μεσαιωνικά ρούχα. Θεατρικό? Θεατρινίστικο? Σίγουρα έξω από τα ελληνικά συνήθη.


Η πόλη προσφέρεται για περπάτημα. Παρά το κρύο και τη μάταιη ελπίδα ότι το περπάτημα θα μας ζεστάνει βολτάρουμε υπό το 0! Ο ουρανός είναι γεμάτος υποσχέσεις χιονιού που δε λέει να πέσει.



Τι να σημαίνει άραγε η επιγραφή? Είναι τόσο όμορφη όμως έτσι όπως ξεπροβάλλει ανάμεσα από τα σπίτια...




Η είσοδος του μικρού καφέ - ρεστωράν μας καλωσορίζει. Στολισμένο χριστουγεννιάτικα και με γιρλάντα κρεμασμένων δώρων στην καμάρα του που τα φυσάει άπονα ο χειμωνιάτικος αέρας.


Η πόλη είναι διάσημη για την καπνιστή της μπύρα, που λέγεται Rauchbier. Η πιο διάσημη είναι η Schlenkerla' s Aecht Schlenkerla από τη ζυθοποιία Heller. Μπορείτε να την πιείτε στην Παλιά Πόλη, στην ταβέρνα Schlenkerla, στην Dominikaner strasse. Από γεύση? Η μπύρα είναι σκούρα και είναι σα να πίνεις μπέικον!

Σκεπάστηκαν έγκαιρα τα αγάλματα στον Κήπο με τα Ρόδα, πίσω από το μεγάλο Επισκοπικό Παλάτι για να προφυλαχτούν από το χειμώνα. Ρόδα και αγάλματα ούτε για δείγμα. Αυτά είναι τα κακά του χειμώνα.



Η όμορφη αυτή πόλη, μέρος του λεγόμενου Ρομαντικού Δρόμου, είναι χτισμένη πάνω σε 7 λόφους, όπως ακριβώς και η Ρώμη. Σε κάθε λόφο υπάρχει και από μια εκκλησία. Βρισκόμαστε στη Ρώμη της Φραγκονίας ή μήπως η Ρώμη είναι απλώς το Ιταλικό Bamberg?



Οι στέγες της πόλης όπως φαίνονται από ψηλά, από τον Κήπο των Ρόδων.



Να και η εξώπορτα ενός χαριτωμένου σπιτιού. Μου θυμίζει ότι ακόμα δεν έχω βάλει τις φωτογραφίες από το παραμυθοχώρι της Ολλανδίας Vollendam. Πρέπει να επανορθώσω σύντομα...



Έφυγα από το Bamberg με την αίσθηση ότι δεν το απόλαυσα όσο ήθελα. Πρέπει να επιστρέψω σε αυτό και σε όλα τα χωριά και κωμοπόλεις του Ρομαντικού Δρόμου. Ένα φθινόπωρο, την αγαπημένη μου εποχή. Δίνω μια νοερή υπόσχεση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αχ όμορφες φωτογραφίες,πώς θα ήθελα ένα τέτοιο ταξίδι κι εγώ! κρύο και μεσαιωνικα δρομακια και μέρη απίστευτα...

Ταξιδιάρικο Πουλί είπε...

Καλημέρα kihli. Τα μέρη αυτά είναι πραγματικά πολύ όμορφα, κουκλίστικα. Άριστα διατηρημένα, με ευγενείς ανθρώπους και με σεβασμό στο περιβάλλον. Σου εύχομαι σύντομα να κάνεις ένα τέτοιο ταξίδι. Είναι ευκολότερο από ότι φαίνεται. Αν το αποφασίσεις μπες στο travelplorer.gr και διάβασε τους ταξιδιωτικούς οδηγούς που έχω γράψει (Bamberg και σύντομα Νυρεμβέργη και Rothenburg ob der Tauber) και εδώ είμαι για άλλες λεπτομέρειες!